Integritetspolicy – personuppgifter och cookies
Ölands Djurpark värnar om din personliga integritet och eftersträvar en hög nivå av dataskydd för att skydda de personuppgifter som du väljer att lämna till oss.
Denna integritetspolicy omfattar Ölands Djurpark digitala kanaler och förklarar hur vi samlar in och använder din personliga information. Den beskriver också dina rättigheter och hur du kan tillämpa dessa. Det är viktigt att du tar del av och förstår integritetspolicyn för att känna dig trygg med hur vi behandlar dina personuppgifter. Dina personuppgifter får bara behandlas om du har godkänt det eller om det finns stöd i gällande lagar och regler i dataskyddsförordningen (GDPR).
Vid erbjudanden eller tävlingar med särskilda villkor för behandlingen av personuppgifter kommer vi att informera dig. Du är alltid välkommen att kontakta oss vid eventuella frågor.
1. Personuppgiftsansvarig
Ölands Djurpark är personuppgiftsansvarig för behandlingen av personuppgifter. Information om hur du kontaktar oss finns under “Kontakta oss” nedan.
2. Vad är en personuppgift?
Personuppgifter är all slags information som direkt eller indirekt kan kopplas till en fysisk person, till exempel namn, e-postadress, personnummer eller telefonnummer. Även bilder räknas som en personuppgift om du tydligt kan urskiljas på den.
3. Vad är behandling av personuppgifter?
Behandling av personuppgifter är allt som sker med personuppgifterna. Varje åtgärd och handling som vidtas med personuppgifter utgör en “behandling”. Exempel på vanliga behandlingar är insamling, registrering, organisering, strukturering, lagring, bearbetning, överföring och radering.
4. Vilken informationen samlas in?
När du besöker Ölands Djurpark digitala kanaler eller plattformar, kommer du ibland att ombeds lämna personlig information. Ölands Djurpark samlar till exempel in personuppgifter när du registrerar dig för att ta emot olika typer av information, börjar prenumerera på Ölands Djurpark nyhetsbrev, bokar skolprogram, barnkalas eller företagsevent eller när du anmäler dig för deltagande i tävlingar eller olika event. Ölands Djurpark kan även komma att behandla dina personuppgifter när du registrerar dig för olika erbjudanden, kontaktar oss via exempelvis e-post, telefon eller Facebook eller genomför beställningar eller köp på Ölands Djurpark webbplats.
Ölands Djurpark samlar även in användarprofiler för digitala tjänster, till exempel vid registrering av årskort.
Den typ av personuppgifter som samlas in är vanligtvis e-postadress, namn, postadress och mobilnummer. Vid registrering av årskort ber vi dig även uppge födelsedatum.
5. Vad är ändamålet med behandlingen av personuppgifterna?
Personuppgifterna som samlas in används främst för administration och förmedling av tjänster, samt för att fullgöra ett slutet avtal eller åtgärder som begärts innan ett avtal träffats. Behandling av personuppgifter sker även för att vi ska kunna kontakta dig för att exempelvis svara på dina frågor eller kommentarer, eller vid behov kontakta dig vid exempelvis bokning, beställning eller köp av varor från oss. Behandling av personuppgifter sker även för att Ölands Djurpark ska kunna lämna information om företaget, våra tjänster och produkter när så önskas. Personuppgifterna behandlas också för att vi ska kunna fullfölja våra förpliktelser och kommunicera i samband med tävlingar, event och andra erbjudanden.

Om du väljer att delta i tävlingar som anordnas av Ölands Djurpark kan personuppgifterna komma att användas för marknadsföringsändamål, till exempel för att publicera vinnarnas namn och bidrag i Ölands Djurpark digitala kanaler. Personuppgifterna kan även användas i syfte att marknadsföra relevanta tjänster eller produkter om du så önskar. Ölands Djurpark kommer endast att förse dig med reklamerbjudanden eller liknande om vi fått ditt samtycke till detta.
Personuppgifterna används slutligen för statistiska ändamål, utvärdering, kvalitetsarbete och för att utveckla och förbättra våra tjänster och produkter. Observera att Ölands Djurpark inte använder insamlad information för att kontakta dig såvida du inte uttryckligen bett om att bli kontaktad.
6. Ditt godkännande och samtycke
Enligt dataskyddsförordningen (GDPR) får vi inte registrera dina personuppgifter utan ditt godkännande. Om du väljer att lämna personuppgifter till oss samtycker du till att Ölands Djurpark behandlar dina personuppgifter i enlighet med denna integritetspolicy.
7. Vad är en cookie och hur använder vi det?
En cookie är en liten textfil som placeras på din dator. Denna används för att du ska uppleva webbplatsen på bästa sätt.
Tredjepartsleverantörer visar annonser på webbplatser. Tredjepartsleverantörer använder cookies för att visa annonser utifrån ditt besök på den här och andra webbplatser.
7.1 Varför använder vi cookies?
De cookies vi använder på universeum.se och universeumshop.se används för att kunna ge dig en bättre användarupplevelse och utifrån kunskap om hur webbplatsen används kunna göra den ännu bättre. Cookies hjälper oss att göra innehållet mer relevant och förenkla för dig som besökare. Vi använder också cookies för att kunna se de val du tidigare gjort på vår webbplats, mäta trafik på webbplatsen och för statistik. Vi använder även cookies i marknadsföringssammanhang, exempelvis vid så kallad retargeting. Retagreting innebär att det efter ett besök på olandsdjurpark.com och kan visas annonser från Ölands Djurpark på andra webbplatser som du besöker.
7.2 Hur stänger jag av cookies?
Om du inte accepterar användandet av cookies kan du stänga av cookies via din webbläsares säkerhetsinställningar. Det innebär dock att viss funktionalitet kan begränsas (se punkt 7.1 “ Varför använder vi cookies?” ovan). Har du fler frågor kan du kontakta oss.
8. Vi sparar inte dina personuppgifter längre än vad som är nödvändigt för respektive ändamål. Uppgifterna kan också sparas under den tid som krävs enligt tillämplig lag, till exempel under 7 år för att uppfylla krav i bokföringslagen. I övriga fall kommer vi regelbundet se över vår personuppgiftshantering. Vi kan exempelvis radera dina uppgifter om du inte har varit i kontakt med oss på länge.
9. Överföring
Ölands Djurpark är enskild ägare till den personliga information som samlas in. Vi säljer inte denna information vidare till tredje part. Vi delar inte heller information med andra utöver vad som särskilt anges i denna policy. Ölands Djurpark kommer inte, utan ditt samtycke, vidareförmedla uppgifter om dig såvida inte gällande lagstiftning kräver det eller det är nödvändigt för att hantera din beställning av en vara eller tjänst från oss.
Om fristående samarbetspartner, distributör eller återförsäljare behöver personuppgifter för att fullgöra Ölands Djurpark erbjudanden delas personlig information med dessa. När personuppgifter delas med tredje part äger denne inte rätt att dela denna information vidare, utom om så krävs för att utföra tjänsten för Ölands Djurpark räkning eller uppfylla juridiska krav.

Företag som är självständigt personuppgiftsansvariga.
Vi delar även dina personuppgifter med vissa företag som är självständigt personuppgiftsansvariga. Att företaget är självständigt personuppgiftsansvarig innebär att det inte är vi som styr hur informationen som lämnas till företaget ska behandlas.

Självständiga personuppgiftsansvariga som vi delar dina personuppgifter med är:

Statliga myndigheter (polisen, skatteverket eller andra myndigheter) om vi är skyldiga att göra det enligt lag eller vid misstanke om brott.

Företag som ombesörjer allmänna varutransporter (logistikföretag och speditörer).

Företag som erbjuder betallösningar (kortinlösande företag, banker och andra betaltjänstleverantörer).

När dina personuppgifter delas med ett företag som är självständigt personuppgiftsansvarig gäller det företagets integritetspolicy och personuppgiftshantering.

10. Vilka är mina rättigheter till information och rättelse?
Du har rätt att få information om huruvida dina personuppgifter behandlas av oss, och vilka dessa uppgifter i sådana fall är. Du måste själv skriva till oss och begära att få den informationen. Du har rätt att när som helst begära rättelse av eventuella felaktiga eller ändrade uppgifter. Begäran om att få information om vilka av dina personuppgifter Ölands Djurpark behandlar ska undertecknas av dig och skickas till Ölands Djurpark per post eller e-post.
11. Ändring i integritetspolicyn
Observera att vi när som helst och kan komma att ändra eller uppdatera denna integritetspolicy. Eventuella ändringar träder i kraft när den ändrade integritetspolicyn har publicerats. Vi rekommenderar därför att du regelbundet kontrollerar om ändringar har skett innan personlig information lämnas.
12. Kontakta oss
Har du frågor angående hur vi använder personuppgifter är du välkommen att kontakta oss.
Ölands Djurpark
Org Nummer VAT-nummer: SE556701-8949
Telefon: 0485-39222
E-postadress: info@olandsdjurpark.com
Postadress: Ölands Djurpark
Djurparksvägen 1
S-38690 Färjestaden